BVP vzw
Sinds februari 2011 is de BVP een, door de FOD-Economie, erkende Beroepsfederatie die het beroep van psychotherapeut vertegenwoordigt.
Het was de eerste keer dat een officiële en federale instantie, feitelijk, het bestaan van het beroep van psychotherapeut erkende.
De Belgische Vereniging voor Psychotherapie (ABP-BVP) werd in 1998 opgericht en heeft haar maatschappelijke zetel in CHU Brugmann – Dienst Psychiatrie. De ABP-BVP heeft tot doel, de doeleinden van de European Association for Psychotherapy (EAP) te promoten en de principes, vervat in de Verklaring van Straatsburg, te ondersteunen.
De ABP-BVP vertegenwoordigt de EAP in België, en zij alleen, is gemachtigd om het Europese Certificaat voor Psychotherapie (ECP) uit te reiken. Zij is een beroepsorganisatie waarvan de vaste leden, praktijkvoerende psychotherapeuten uit verschillende psychotherapeutische strekkingen zijn. Deze vaste leden zijn ECP houders. De vereniging heeft ook toegetreden leden die interesse betonen in psychotherapie en die de principes van de Verklaring van Straatsburg wensen te steunen.
Organisaties, opleidingsinstituten en andere verenigingen, kunnen ook aansluiten.
De ABP-BVP streeft naar de erkenning van psychotherapie als een onafhankelijk beroep, na een hogere opleiding. De EAP heeft opleidingscriteria vastgelegd en aangepast aan diverse, erkende, psychotherapeutische strekkingen.
De ABP-BVP wenst ook de uitwisseling van gedachten en praktijkervaringen tussen de diverse strekkingen te vergemakkelijken. In lijn met haar open geest worden colloquia, werkdagen, intervisie, peer group meetings en thematische debatten georganiseerd tussen psychotherapeuten uit verschillende modaliteiten.
Het Platform Psychotherapie is hiervoor het instrument bij uitstek www.platformpsychotherapie.be
Het statuut van, door de FOD erkende beroepsfederatie, laat de BVP-ABP, onder meer, toe onze positie te versterken als representatieve gesprekspartner voor de uitvoering van de nieuwe wet De Block en tegenover de Federale Raad voor Psychotherapie.
Door deze erkenning, geldend voor een periode tot 2017, die we collegiaal met de APPPsy, de AFFPP, de FPHE-FHEP en de BNVIP delen, zetelen we in de sectoriële commissie 13 van de Hoge Raad van Zelfstandigen en van de KMO’s. Deze Raad is een federaal raadgevend orgaan, met een dubbele legale opdracht, nl. vertegenwoordiging en advisering.
De Hoge Raad is de spreekbuis van de zelfstandigen, de vrije beroepen en de KMO’s. De adviezen van de Hoge Raad worden doorgegeven aan de bevoegde Ministers, alsook aan de Minister, bevoegd voor de middenklasse. De Raad kan geconsulteerd worden door een Minister maar beschikt ook over een eigen recht op initiatief. In bepaalde gevallen richt de Raad zich rechtstreeks tot het federaal Parlement of tot Europese instanties.
Daarenboven heeft de Hoge Raad een competentie op het vlak van de vertegenwoordiging, in de zin dat zij vertegenwoordigers delegeert in consultatieve of beleidsmatige organismen van meer dan dertig, officiële, socio-economische instanties.
De Hoge Raad bestaat uit :
1. Een Algemene Vergadering die de adviezen uitbrengt of onderschrijft. Ze is samengesteld uit voorzitters en ondervoorzitters van de verschillende commissies en komt vier maal per jaar samen.
2. De verschillende sectoriële commissies die een activiteitensector vertegenwoordigen, evenals permanente commissies (georganiseerd rond een specifiek thema).
3. Een Bureau dat belast is met het beheer van de Raad, alsook een Secretariaat dat de werking van de Raad en van de verschillende commissies verzekert.
De BVP-ABP vertegenwoordigt het beroep van psychotherapeut in de sectoriële commissie 13, van “medische en paramedische beroepen”, die op dit moment de beroepen van accupunctuur, apotheker, dierenarts, kinesist, logopedist, osteopaat, podoloog, psycholoog, tandarts en verpleger groepeert.