EAP – European Association for Psychotherapy
ECP – European Certificate for Psychotherapy
ECP – European Certificate for Psychotherapy
De European Association for Psychotherapy (EAP) werd gesticht op 30 juni 1991 te Wenen, is vertegenwoordigd in 46 Europese landen en verenigt meer dan 120.000 psychotherapeuten.
De EAP is een NGO die tot doel heeft de psychotherapeutische organisaties te verenigen in het kader van een overkoepelende associatie. Ze brengt individuele psychotherapeuten van diversie oriëntatie en vorming samen, op basis van de Verklaring van Straatsburg van 1990. Het doel is om de psychotherapie te laten erkennen als een specifieke discipline die een gedegen wetenschappelijke, theoretische en klinische vorming vereist.
Het EAP levert een Europees Certificaat voor Psychotherapie (ECP) af aan deze psychotherapeuten, waarvan de vorming overeenkomt met de verschillende algemene en specifieke criteria, en dit in de verschillende modaliteiten van erkende en aanvaarde psychotherapie. Ze houdt een Europese lijst bij van de houders van het certificaat.
Door de bevordering van de hoge normen voor de vorming, en op het vlak van ethiek en deontologie, spant zij zich in om bij te dragen tot de bescherming van de patiënten, de voorkoming en de vermindering van het psychisch lijden en de psychische stoornissen, en tot de verbetering van de levenskwaliteit en het welzijn.
Eén van de doelstellingen van de EAP is, om bij te dragen tot de ontwikkeling en de reglementering van de normen met betrekking tot de vorming en praktijkvoering van psychotherapeuten binnen de landen van de Europese Gemeenschap.
De EAP bevordert de samenwerking en de uitwisseling tussen diverse Europese organisaties m.b.t. psychotherapie; ze ondersteunt, actief, psychotherapeutische vormingsprojecten en toegepast onderzoek in verschillende landen van Europa.
De EAP is een NGO die geniet van een raadgevend statuut bij de Raad van Europa te Straatsburg. Ze organiseert een jaarlijks Congres dat praktijkvoerende psychotherapeuten, professoren en onderzoekers van uit heel Europa verenigt; ze publiceert tevens het tijdschrift “International Journal of Psychotherapy”. De EAP is stichtend lid van de World Council for Psychotherapy.
De structuur van de EAP bestaat uit :
Het Europees Certificaat voor Psychotherapie (ECP) wordt toegekend aan psychotherapeuten waarvan hun vorming voldoet aan bepaalde criteria, gedefinieerd door de EAP.
Deze criteria bestaan uit een gemeenschappelijk deel en een deel dat specifiek is aan de vorm van psychotherapie waarvoor de psychotherapeut een certificaat wenst.
Het dossier wordt eerst onderzocht door een comité van de ABP-BVP (National Awarding Organisation – NAO – voor België), waarna het bekeken wordt door de overkoepelende Europese associatie die die psychotherapeutische stroming vertegenwoordigt bij de EAP (de European Wide Accrediting Organisation – EWAO). Het ECP wordt toegekend na de goedkeuring door deze twee instanties samen met die van de Registrar van de EAP.
Indien psychotherapeuten hun vorming hebben genoten in een EAPTI (een, door de EAP, geaccrediteerd opleidingsinstituut), komen zij rechtstreeks (Direct Award) in aanmerking voor het ECP.
Richtlijnen en stappen tot het bekomen van het ECP
Is uw opleidingsinstituut geaccrediteerd door de EAP als EAPTI? (European Accredited Psychotherapy Training Institute)
Elke, door de EAP geaccrediteerde academie, met vermelding EAPTI (European Accredited Psychotherapy Training Institute), is gemachtigd om aan haar studenten, na het beëindigen van hun opleiding, rechtsreeks het ECP uit te reiken.
Bevraag de verantwoordelijke van uw opleiding of uw psychotherapieopleiding door de EAP werd geaccrediteerd. Zo ja, bevraag hen naar de aanvraagprocedure en de aanvraagdocumenten. Uw opleiding helpt u door de procedure en vraagt voor u, uw ECP aan, te Wenen.
Dit is veruit de makkelijkste manier om het ECP aan te vragen.
Indien uw vormingscentrum niet door de EAP werd geaccrediteerd als EAPTI, dient uw aanvraagdossier eerst te worden nagekeken door het accreditatiecomité van de ABP-BVP (National Awarding Organisation – NAO – voor België). Ga hiervoor naar Stap 2.