HUISARTSEN SCHRIJVEN MINDER ANTIBIOTICA VOOR, MAAR ZIEN MEER PSYCHISCHE KLACHTEN

Een onderzoek van UAntwerpen

Sinds de start van de coronacrisis hebben huisartsen een pak minder antibiotica voorgeschreven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) op basis van anonieme dossiergegevens van huisartsenwachtposten. De artsen zagen wel een toename van het aantal patiënten met psychische klachten.

De daling van het aantal voorgeschreven antibiotica is volgens de onderzoekers vooral te merken bij middelen tegen luchtweginfecties, en niet bij bijvoorbeeld blaasontstekingen. Tussen de eerste en tweede coronagolf in 2020 was er trouwens wel tijdelijk weer een stijging.

“We kunnen hieruit concluderen dat de maatregelen om de viruscirculatie te verminderen ook een positieve invloed hebben op het antibioticagebruik”, stelt dr. Stefan Morreel (UAntwerpen). “Wanneer goede gewoonten – zoals een goede hand- en hoesthygiëne, thuisblijven en het beperken van contacten als je ziek bent – ingeburgerd blijven, kan dit een duurzaam effect hebben op het antibioticagebruik en bijgevolg ook op de antibioticaresistentie. Op die manier blijven de antibiotica ter beschikking van patiënten die ze echt nodig hebben.”

De vraag om hulp bij psychische klachten ging dan weer de hoogte in, vooral voor angstklachten. “Tijdens de eerste golf ging het om een verdubbeling, maar ook daarna bleef de vraag naar hulp bij psychische klachten groter dan voor de start van de COVID-19-pandemie”, zegt Morreel. “Die extra consultaties vonden meestal via de telefoon plaats. Ondanks de hogere, administratieve werkdruk in tijden van corona maken huisartsen dus nog steeds tijd vrij voor patiënten met mentale problemen. Het blijft cruciaal daarvoor tijdig de juiste hulp te zoeken.”

Bron Belga